İmplant Tedavisi nedir?

Diş implantları; Doğal diş kökünü taklit eden titanyum vidadır. Çene kemiğine yerleştirilir ve iyileşme süresinin sonunda üzerine porselen diş yerleştirilir. İmplantlar 1980’lerden beri diş hekimliğinde kullanılmaktadır. Eksik diş olduğunda boşluk bölgesinin önündeki ve arkasındaki dişleri kesmeden porselen diş yapmak mümkün olmuştur. Hastalarımızın birçoğu hareketli damak protezlerinden kurtulmuş ve sabit porselen dişlere sahiptir.

İmplant Nasıl Yapılır?

Hastanın sağlıklı diş etlerine ve uygun çene kemiğine sahip olup olmadığı kontrol edilir. Sistemik bir engeli olmayan hastanın implant tedavisine başlanabilir. İmplant için yaş sınırı yoktur. Yaşlı hastalara da uygulanabilir. Diş çekimi sonrası hemen implant operasyonu yapabilmek için herhangi bir iltihap olup olmadığı kontrol edilir. Aksi halde uygulamaya başlanabilir ancak aksi durumda iltihabın iyileşmesi beklenir.

İmplant operasyonu yaklaşık 10-15 dakika sürer. Hastanın özel bir durumu yoksa lokal anestezi (dolguda kullanılan uyuşturma) tercih edilir. Çene kemiği ile vidanın kaynaşması 2-4 ayda tamamlanır. Ameliyattan 1 hafta sonra dikişler alınmalıdır. İmplant operasyonundan hemen sonra geçici dişler yapılabilir.

Avantajları nelerdir?

İmplant yapılan bölgede kemik erimesi durur. Bu en önemli avantajdır. Aslında implant yaptırmak geleceğe yapılan bir yatırımdır. Çünkü işlev görmeyen kemikte şiddetli kemik erimesi görülür. Köprü gövdesi, total ve çıkarılabilir protez damak altında kemik erimesi her zaman devam eder.

Köprü yapılırken boşluğun yanındaki dişler kesilmelidir. Ayrıca dişler köprüde birbirine bağlanır. İmplant yapıldığında sağlıklı dişlerin kesilmesine gerek kalmaz ve en önemlisi dişler tek tek (doğal olarak) yapılabilir.

İmplant tedavisi ile desteklenen hareketli protezler, doğal dişe en yakın fonksiyon ve estetiği sağlar. İmplantlar sayesinde protezin çiğneme kuvveti ve tutuculuğu artar.

Çiğneme kuvveti artar, yiyecekler daha iyi çiğneneceği için sindirim sorunları ortadan kalkar.

Yemekler daha lezzetli. Damak protezinde bu his azalır. Doğal dişlerde olduğu gibi implantların çevresinde de sinir dokusu oluşur. Bu, yemeğin hissedilmesini sağlar.

İmplant uygulamasında nelere dikkat edilmelidir?

İmplant uygulaması uzun yıllardır çok sık yapılmaktadır. Neredeyse dolgu kadar rutin bir işlem olmuştur.

Ancak implant uygulaması büyük bir ciddiyet ve özveri ile yapılmalıdır. Çünkü diğer uygulamalardan farklı olarak yapılan hataları telafi etmek çok daha zordur.

İmplant uygulamalarında yapılan en büyük hata yanlış planlamadır. İmplant çene kemiğine kaynayabilir ve hastanın herhangi bir ağrı şikayeti olmayabilir. Ancak implantların yerleştirilmesinde yani planlamada bir hata yapılırsa hastanın yemek yemesi hatta konuşması zorlaşır. Önemli olan implantın yerleştirilmesi değil; implantın doktor tarafından hastanın ağız yapısına uygun olarak sağlıklı bir şekilde uygunlanmasıdır.

İmplantın çene kemiğine kaynamaması çok nadirdir. İmplant uygulaması sırasında sterilizasyon kuralları en üst düzeyde tutulur. Tek kullanımlık cerrahi setler kullanılmalıdır. İmplant kaybı genellikle enfeksiyon nedeniyle oluşur.

Günümüzde hemen hemen her uygulamada implant uygulanmaktadır. Ancak kullanılan malzemenin kalitesi ve hekimin bilgi ve becerisi çok daha önemlidir.

Hastalar her zaman mümkün olan en az müdahale ile kısa sürede sonuca ulaşmak isterler. Gelişen teknoloji ile diş hekimliği uygulamaları gün geçtikçe kolaylaşmaktadır.

Hastalar kadar hekimler de tüm tedavilerin mümkün olduğunca kolay sonuçlanmasını isterler. Ancak özellikle implant uygulamalarında sonuca ulaşmak için kolay yolu değil doğru yolu seçmek çok daha önemlidir. Ülkemizde bilinçsiz implant uygulamaları sonucu mağdur olan hasta sayısının azalacağını umuyoruz.

İmplant üzerine diş ne zaman yapılır?

Eğer sabit porselen diş yapılacaksa kemik ve implantın kaynaşması (osseointegrasyon) için 2-4 ay beklemek yeterli olacaktır. Bekleme süresi hastanın çene kemiği kalitesine bağlıdır. Daha önce kemik oluşturma teknikleri kullanılmışsa 6 aya kadar uzayabilir. İyileşme sürecinin sonunda hekim ziyaret edilir ve implantın üzerine iyileşme başlığı yerleştirilir. 3-7 gün sonra ölçü alınır, prova seansından sonra porselen diş implanta sabitlenir. Ölçü alındıktan sonra 6 iş günü içerisinde dişin yapımı tamamlanır.

Ücretsiz Randevu Alın!


Ücretsiz Randevu Alın!

Familya Dent olarak ön muayenelerimiz tamamen ücretsiz yapmaktayız! Randevu için şimdi formu doldurun!