Diş eti hastalıkları neden oluşur?

Her bireyde tüm diş yüzeylerinde, diş aralarında ve diş-diş eti birleşme yerinde mikrobiyal diş plağı adı verilen yumuşak bakteri tabakası birikimi gözlenir. Bu plak diş fırçası ve diş ipi ile yeterince temizlenemediğinde zararlı bakteri türlerinin yaşamasına olanak sağlayan bir ortam oluşur ve zararlı bakteriler giderek çoğalır. Bakterilerin ürettiği zararlı maddeler diş etlerinde iltihaplanmaya ve dişleri çevreleyen kemiğin erimesine neden olur. Ayrıca mikrobiyal diş plağı zamanla sertleşerek tartara dönüşür. Kaba bir yapıya sahip olan diş taşı üzerinde daha fazla plak birikir ve diş eti hastalığının ilerlemesi hızlanır.

Diş eti hastalıkları nelerdir ve nasıl belirlenir?

Diş eti hastalıkları her zaman basit diş eti iltihabı ile başlar. Diş etlerinde kanama en belirgin bulgudur. Tedavi edilmediği takdirde çene kemiklerinin eridiği ve dişlerin sallanarak kaybedildiği ciddi enfeksiyonlara (periodontitis) ilerleyebilir. Hastalıkla birlikte diş etleri şişer, kızarır, kanar ve geri çekilir. Diş uzar, dişler yer değiştirir, boşluklar oluşur, dişler sallanmaya başlar, ağız kokusu oluşur. Sigara içenlerde nikotinin damarlar üzerindeki etkileri nedeniyle kanama daha az hissedilir ve bu da hastalığı maskeleyebilir ve fark edilmesini engelleyebilir.

Tedavi nasıl yapılır?

Tedavinin ilk adımı dişlerdeki sert tortuların doktorunuz tarafından özel aletlerle çıkarılmasıdır. Tedavinin başarılı olması için hastalığa neden olan mikrobiyal diş plağının doğru teknikle fırça ve diş ipi ile nasıl temizleneceği size öğretilecektir. Basit diş eti iltihabında bu tedavi tek başına yeterli olabilir. Daha şiddetli enfeksiyonlarda, lokal anestezi altında ve bazı durumlarda yardımcı biyomateryaller (kemik tozu, membran gibi) ile yapılan periodontal tedavi, iltihaplı, büyümüş veya çökük diş eti, dişler ve diş etleri arasında ‘cep’ adı verilen boşlukların tedavisinde kullanılır. Kemik rezorpsiyonu nedeniyle cerrahi işlemler uygulanmaktadır. Bazı durumlarda büyümüş diş etleri lazer gibi son teknoloji cihazlarla ağrısız, kanamasız ve dikişsiz olarak alınır. Tüm bu uygulamalardan sonra hastalar dişeti sağlığını korumak için 3-6-12 aylık kontrollere alınır. Ne sıklıkla kontrole geleceğiniz, hastalığın ciddiyetine ve bazı risk faktörlerinin varlığına göre doktorunuz tarafından belirlenecektir. Fırçalama ve arayüz temizliğiniz her kontrolde yeniden değerlendirilecektir. Dişeti tedavisinin başarısı, hastanın tedaviye uyumu ve motivasyonu ile doğrudan ilişkilidir.

Ücretsiz Randevu Alın!


Ücretsiz Randevu Alın!

Familya Dent olarak ön muayenelerimiz tamamen ücretsiz yapmaktayız! Randevu için şimdi formu doldurun!